11 januari 2014

Den som spar hen har.

När det var dags att köpa julklappar hade ju Bella och jag en diskussion kring huruvida jag tog hennes pengar, för julkappen hon köpt till Frida, för att själv bli rik, eller ej. Bella har liksom inte förstått det där med pengar och hur man kan köpa saker ibland, och ibland "har man inte råd". Man har ju alltid kortet liksom. Och som sagt. Hon tycker att lapparna är dötrista, medan mynten är otroligt värdefulla. Alltså, ungefär lika korkad som vilken unge som helst. Hehe.

Vi har i alla fall infört ett nytt veckopengssystem, med en morot. Förut har hon fått välja på att få tio kronor eller äta lördagsgodis. Varje gång (varje), har hon valt lördagsgodiset. Dels för att vi aldrig hade några mynt att ge henne och dels för att en fågel i handen är bättre än tio i skogen, förstås. Och, hon har aldrig haft ett begär efter att spara till något, aldrig varit motiverad.

Det nya systemet bygger på att hon får en lapp (ordentligt gjord på datorn :) som det står 10 kr på, vi skriver dit datum och signerar. Så att det inte ska gå att förfalska... (det där med att lita på en snart 7-åring, det verkar dumt). Hon får tio kronor varje vecka, och om hon väljer att skippa lördagsgodiset så får hon tio till. Bra deal. För henne.

Dessutom har hon äntligen kommit på vad hon ska spara till. Det kommer att ta tid, som tur är. Hon vill nämligen köpa en mini iPad. Och det får ta tid, jag vill inte att hon ska ha en nu. Men om något år, då kanske det är mer lagom. Vi har dock sagt att även om det är hennes, så är det vi som bestämmer när den får användas. Bäst att göra det klart på en gång.

Jag vill att hon ska träna på att spara, välja bort godis ibland, välja bort extrapeng ibland. Men att hon ändå får se att det går framåt. Jag ska rita upp någon typ mask, eller, ja något... som man kan fylla i och se hur hon närmar sig målet.

Förresten. Idag valde hon bort godiset och blev således 20 kr rikare. Under sker.

2 kommentarer:

  1. Åhå vilken bra idé. Vi har inte infört veckopeng än, men ska nog starta snart. Tror att vi kopar ert koncept. Kram

    SvaraRadera

Hej! Skriv gärna en rad, eller två. Jag älskar kommentarer!