26 mars 2014

Alternativ 4.

Det blev varken alternativ 1 eller 2, och som tur är, inte 3. Det blev ett nytt alternativ; alternativ 4.

Det blev nämligen ingen åtgärd alls. Tre timmars lång väntan på status quo.

På bilden nedan ser man Fridas lungpulsåder (märkt med ett L) vid förgreningen (märkt med *) var det en måttlig till mild förträngning. Den var tillräckligt liten för att kirurgen inte ville göra något åt den. Det är ju en risk att karva i en lungpulsåder och kan man låta bli så är ju det bara bra.

Lungpulsådern har en knäck/tältning på sig vid shunten (märkt med **). Det är den som har orsakat att höger lunga får mindre blod till sig än vänster. När vi gjorde lungperfusionsscinten i höstas visade den undersökningen att fördelningen låg på 23% till höger och 77% till vänster. När kirurgen nu kollade detta med kontrastvätska visade det sig att fördelningen faktiskt inte var riktigt så dålig. Det kan bli så eftersom det radioaktiva ämnet inte når shunten pga backflöden.

Området märkt med *** är kranskärl som Frida behöver använda och om kirurgen hade satt in ett stent i lungpulsådern så riskerades det att de här kärlen stängs av. Om Frida får växa till sig lite mer så kan det bli ett större glapp till kärlen och då kan man stenta lungpulsådern senare.

Kirurgen testade också att stänga av shunten genom att blåsa upp en ballong i den. Fridas saturation gick då ner lite grann, till ca 94-95%, vilket talar för att hon fortfarande har användning av den. En saturation på 94-95% hade dock varit helt okej men det innebär också en risk att sätta in en plugg, eller metallfjäder när den inte har något att ligga an mot, som ett stent. Därför lät han bli att stänga shunten.


Så. Nästa steg är att de ska diskutera henne på hjärtläkarkonferensen, någon gång framöver. Kirurgen sa att det är ju inte säkert att alla de andra tänker som honom, därför diskuterar de ingrepp/operationer/åtgärder och går igenom patienter där.

Vi vet dock inte när det blir. Och vi vet inte vad nästa steg är. Eller när det blir. Men hur som helst så kommer det inte att bli något nytt ingrepp i år. Så. Nu pustar vi ut. Om ni känner hur det fladdrar till i håret så var det bara vi som andades ut och släppte ner axlarna.

4 kommentarer:

 1. Så skönt att det gick bra med ingreppet. Frida är allt en tuffing, men så har hon två rekorderliga föräldrar som ger trygghet i både med- och motvind. Team Grahn rules! Nora har postat sitt brev, borde dyka upp innan helgen. Budskapet kan nog vara något diffust, men hon fick bestämma själv. Kjaam från den norrländska skogen!

  SvaraRadera
 2. Önskar att ni kunde få lämna sjukhuskorridorerna. Inte kul. Hoppas att Frida får växa till sig i lugn och ro, bli stark och bra! Riktig kämpe! Bäst! Kraaam!

  SvaraRadera
 3. Skönt att höra. Önskar er ett underbart, glädjerikt och sjukhus fritt år. Å så vill jag träffa er så klart. Kram!!!!

  SvaraRadera
 4. Gott att höra att det gick bra. Vilken liten kämpe ni har! Den utandningen kändes ända hit vill jag lova. Kram!

  SvaraRadera

Hej! Skriv gärna en rad, eller två. Jag älskar kommentarer!