12 juli 2015

Guide till Ystad med omnejd.

Jag tänkte att jag skulle skriva några Ystad-med-omnejd-tips! Vi brukar röra oss så långt ut som Kivik men sällan längre bort än så.

Frukost, lunch och fika!
Våra barn älskar att fika. Men det går ju förstås väldigt fort för dem. De sitter inte och njuuuuter så länge som vi skulle önska men till slut brukar alla vara nöjda. Det finns massor av fantastiska fik i södra Skåne, här kommer ett axplock:

Söderberg & Sara: finns både i Ystad och i Löderup (då tillsammans med Kafferosteriet). Coolt ställe och väldigt gott fika!
Kafferosteriet: Vi åt jättefin, och god, frukost här en morgon. Närproducerat, eko och supergott! Det fanns många små munsbitar av olika läckerheter.
Fritidsbaren: Ligger längs stranden med en stor mysig trädgård med massor av sittplatser. Här ska man äta wienerbröd. De är helt fantastiska! Jag åt ett halvt i år... Det var värt helt klart värt lite glutenförgiftning. :)
Olof Viktors: Det var nog min första fika-upplevelse för mååååånga år sedan. Från början köpte vi mest surdegsbröd och bullar men sen utökades både deras och min mums-lista med både fantastiska bakverk och möra kakor. Väldigt mysig butik och miljö, både ute och inne.
Åbergs trädgårdar: Det här stället är väldigt mysigt med massor av plantor, buskar och träd att titta på. Man kan fika både inne och ute, och det finns både kakor, smörgåsar och sallader. Alla frukter/bär/sallader som används i caféet är förstås från den egna odlingen.
Mandelmanns: Åh, här kan man också gå och ströva i en gigantisk trädgård. Det finns även höns, grisar och ankor att titta på. Fikat är fantastiskt och allt som går att få från gården är från gården. Om man åker hit från Kivik passerar man också vackra Brösarps backar.
Franskans crêperie: Ligger väldigt nära Mandelmanns, i Rörum. Mycket bra för en glutenintolerant människa, som jag, eftersom galetter (galette är matcrêpe, crêpe är efterrätt...) är gjorda på bovetemjöl, och alltså glutenfria. De var dessutom helt fantastiskt goda och stället var otroligt mysigt.  Hittade det av en slump när jag skulle google-mappa Mandelmanns.

Barnens aktiviteter!
Det finns massor med saker för barn att göra, och många fina lekparker. Inne i centrum finns det en vid klostret, i Apgränd, och även den i Norra Promenaden är en favorit bland våra barn.

Tosselilla: Vi har varit här en dag varje år, sedan Bella var två år. Det är ett litet sommarland med både badland, karuseller, minizoo och massor av lekparker och tarzan-stigar. Man betalar inträdet och sen åker man så mycket man vill, och/eller badar, klappar djur, klättrar i lianer... Barnen älskar det! I år hade även Abbe roligt där och åkte varv på varv på varv i både griståget, bilkarusellen och cirkuståget. Han var inte så värst imponerad över den lilla bergochdalbanan, kaffekoppen (bebisvariant..) och inte heller en snurr-åka-uppåt-neråt-karusell. Men i övrigt älskade han det. Precis som de andra två. Och föräldrarna.
Ystad djurpark: Har jag faktiskt aldrig varit i... Men min syster tog med Bella och Frida dit den veckan de var själva hos mormor & morfar. Alla tre var väldigt nöjda.
Brandbilstur: Det gjorde vi inte i år men har gjort det ett par gånger tidigare. Barnen gillar det!
Allsång: I den mysiga parken Norra promenaden spelas det allsång ett par onsdagar under sommaren. Den veckan vi var hade vi turen (tyckte barnen) att det var Hasse Andersson som uppträdde. Det här ligger dessutom ett stenkast från mina föräldrar, väldigt smidigt.

Stränder!
Fantastiskt fina och barnvänliga, dvs långgrunt.

Sandskogen: Vi hamnar allt som oftast på Sandskogen. Det är otroligt vackert och väldigt lättillgängligt. Antingen ligger vi vid Jakten eller nere vid Fritidsbaren. Nära fik och glass med andra ord.
Ystad Saltsjöbad: Stranden utanför hotellet är också väldigt fin och det finns en lekpark i skuggan bakom stranden.
Knäbäckshusen: Wow! Vi hittade dit av en slump i år, jag bad om strandtips när vi var på Mandelmanns och fick vägbeskrivning dit. Det var otroligt vackert! Bilder kommer...
Sandhammaren: Ska vara den finaste stranden men jag har inte varit där, i modern tid...

Vuxenaktiviteter!

YSB - MakeN och jag har varit där tre år på raken. Det är så nära. Det är så harmoniskt. Det är så himla fint. Det är så trevlig personal. Det är helt enkelt väldigt bäst. Det går absolut att ha med barnen  hit, det finns stort lekrum och så är det ju en utomhuspool, stranden och lekparken i närheten. Barnen får dock inte vara på spa-avdelningen. Har man lyxen att kunna få barnvakt så är det väl investerade 24 timmar att lägga här.

Restauranger!
Äta bör man. Inte bara fika, frukost och lunch.

Friden: Förra året var vi här men då var det fullbokat, i år hann vi inte... Men jag skulle gärna vilja åka hit och äta en (glutenfri) pizza.
Bröderna M: Även här finns det fantastiska pizzor!
YSB: Vi åt otroligt god mat där när vi hade vår övernattning.
Store Thor: Trevligt precis vid torget. Vi firade storasysters födelsedag här och åt gott lamm.
Bryggeriet: Vi var inte här i år men har varit vid flera tillfällen tidigare, helt okej och mysigt stället.
Marinan: Populärt ställe nere vid hamnen.

Det här är bara en liten, liten guide till vad som finns att göra. Vi har fikat på många fler fantastiska ställen och gjort andra roliga saker men det var det här som dök upp i huvudet nu... Fråga gärna om ni vill veta mer!

2 kommentarer:

  1. Café Helsa På i Ystad (Per Helsas gård) är också fantastiskt bra. Särskilt för oss glutenintoleranta, för här kan vi äta det mesta i kakväg och mackor fixar de också lätt. Här finns även god italiensk glass i glutenfria strutar om man så vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det!! Det får vi testa nästa gång vi kommer!!

      Radera

Hej! Skriv gärna en rad, eller två. Jag älskar kommentarer!