1 mars 2016

Lungperfusionsscintografi, del 2.

Redan i fredags fick vi svar från Hjärtmottagningen om Fridas plan framåt. Första steget blir att göra en lungperfusionsscintografi. Jodå. Det ordet har ni som hängt med ett tag hört förut. Vi gjorde en sådan för 2 1/2 år sedan, ni kan läsa om det här. Det visar fördelningen av blod mellan höger och vänster lunga, och visar på statusen för lungpulsådern.

Resultatet senast visade att Frida hade en fördelning på ungefär 25%/75% mellan höger och vänster, vilket alltså indikerar att det är obalans. Obalansen beror på att shunten, som inte växer med kroppen, drar i lungpulsådern och gör att det blir en liten knäck på den.

Hur som helst. Resultatet från förra kateteriseringen, för två år sedan, visade att snedfördelningen inte var så stor som lungperfusionscintografin visat, och då sa dr Anders att det troligen berodde på att shuntens backflöde gjorde att det kunde bli missvisande resultat. Nu är ju shunten stängd, så det kanske är därför de tror att det ska ge ett bättre resultat den här gången.

Hur som helst, undersökningen ska ske i vår. Det är ju meteorologisk vår nu, i Göteborg, så, det kan ju bli när som helst.

1 kommentar:

  1. Jamen visst vet jag vad lungperfusionsscintigrafi är. Sådana har jag gjort ett antal på Östra. Inte blivit utsatt för alltså, utan utfört. Men det var så länge sedan att det är preskriberat nu :-)

    SvaraRadera

Hej! Skriv gärna en rad, eller två. Jag älskar kommentarer!