29 april 2016

En påse energi.

Idag var jag på förskolan och träffade den pedagog som ska ha hand om Frida och hennes klass till hösten. Jag vet, det är helt galet att ungen är så gammal att hon snart ska börja förskoleklass! I alla fall. Med mig till besöket hade jag också vår kontaktsköterska på Hjärtmottagningen.

Vi pratade om Frida, hjärtfelet och vad det innebär för både Frida och pedagogerna. På ett sätt - inte nå't. På ett annat sätt - ganska mycket.

Sköterskan berättade så bra om hur energidepåerna funkar för barn med hjärtfel. Ett vanligt, friskt barn, typ Bella, har en påse med energi när hon vaknar på morgonen. Efter frukost är den här påsen full. Sen går hon till skolan, då minskar påsens volym lite grann, men så är hon stilla ett tag och äter mellis vid 9-tiden. Då fylls påsen på med energi igen. Sen busar hon och springer runt på rasten, vilket gör att påsen minskar... men så är det mat och då fylls påsen på igen. Ungefär så. På kvällen när hon ska lägga sig är påsen kanske lite mindre än på morgonen men ganska marginellt.

När Frida vaknar och har ätit frukost är hennes påse förhoppningsvis full. När hon går till förskolan så minskar volymen i påsen, sen fylls den på lite grann av mellis, men inte lika mycket som Bellas. Under hela dagen fortsätter Fridas påse att tömmas mer än vad den fylls på. Kroppen och knoppen gör av med mycket mer energi och i snabbare takt än vad påsen hinner fyllas på med. Så på kvällen kan hennes påse vara betydligt mindre än Bellas.

Symtomen för det här är gnällighet, ont i huvudet, trötthet, svårt att koncentrera sig, med mera. Det är väl lite av det här vi har börjat märka av.

Vi vill ju absolut inte att Frida ska behandlas på något speciellt vis. Hon är ju också ett helt vanligt barn. Hon vill inte vara annorlunda. Men nu vet pedagogen lite vad hen ska tänka på när hen gör planeringen för hösten, och vilka tecken hen ska kolla efter om det är så att Frida inte riktigt verkar hänga med. Och framför allt så vet hen att Fridas hjärtfel inte på något vis är akut. Det är ingen/inget som kan göra något som förvärrar Fridas hjärtfel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Skriv gärna en rad, eller två. Jag älskar kommentarer!